Työpaikkakiusaaminen

Esimerkki huonosta johtamisesta, vallan väärinkäytöstä ja työpaikkakiusaamisesta Auroran psykiatrisessa  sairaalassa ja rekryfirma Seuressa.

Olin 13.9.2018 Seuren järjestämässä tilaisuudessa, joka oli tarkoitettu sairaanhoitajille. Koulutustapahtumassa oli luentoa pitämässä Anna Perho  aiheena ” Itsensä johtaminen”. Tapahtumaan/koulutukseen oli  ennakkoilmoittautuminen.

Tapahtumaa juonsi/alusti Seuren työntekijä, jonka nimeä en muista. Hän kannusti rohkeasti dialogiin, kysymyksiin ja palautteeseen.

Pidin useita puheenvuoroja, yhteensä noin 5-6 kertaa. Aloitin kysymyksellä, joka meni näin.

”Kun olen Seuren keikalla, niin onko Seure silloin työnantajani”?  Vastauksena oli, että ”kyllä on”. Jatkoin: Seuren täytyy puolustaa työntekijötä silloin kun heitä kohdellaan työpaikoilla väärin. Kerroin esimerkkinä Auroran psykiatrisessa sairaalassa 2014 kokemani mielivalta, jossa sain työkiellon johtavalta lääkäriltä. Jatkoin puheenvuoroani kommentin muodossa, että työntekijät ovat varsinkin nykypäivänä hoitoalalla kultakimpaleita, sillä enemmissä määrin hoitoalalta lähtee työntekijöitä kouluttautumaan toiseen ammattiin sen kuormittuneisuuden takia, joka johtuu useista eri syistä. Kehoitin Seurea puolustamaan työntekijöitään, sillä itse en saanut Seurelta minkäänlaista apua 2014. Tein silloin kirjallisen selvityksen työpäivästäni silloin 6.3.2014 ja ainoa mitä Seuren taholta reagoitiin oli puhelu , jossa Seuren  työntekijä naurahtaen kommentoi : Tosi pitkän selvityksen lähetit. Johon vastasin että halusin kertoa jokaisen yksityiskohdan tarkasti.

Em. tapahtuman kerroin Seuren tilaisuudessa, johon juontaja/alustaja: Ikävää kuulla että olet tuollaista kokenut ja vaikea sanoa tuohon mitään kun en itse ollut tapahtuneessa mukana.

Pidin puheenvuoroja kommenttien muodossa mm. siitä, että kentältä on tullut paljon kritiikkiä, että ei pääse keikoille jos ei ole kohteessa aikaisemmin keikkaillut.  Kerroin, että täytyy antaa mahdollisuus uusille työntekijöille, jotka voivat olla taas niitä ”kultakimpaleita”, joista muutaman perehdytysvuoron kautta tulee ahkeria ja tunnollisia keikkailijoita, aivan kuten minusta tuli v.2008 Auroran psykiatrisille osastoille.

Kerroin esimerkkinä sen, miten lämpimästi Seure otti minut vastaan v. 2008 lähihoitajaopiskelijana ja kelpasin kokemattomana Psykiatrian osastoille mutta en enää kelvannut 2017 Peijaksen sairaalan psykiatrisille osastoille  – 11 vuoden hoitoalan kokemuksen jälkeen sekä lisänä ensihoitaja amk-tutkinto. Muutama muukin yleisössä osallistuja rohkaistui antamaan kritiikkiä, miten vaikea on päästä vieraisiin uusiin kohteisiin keikoille vaikka halua ja intoa olisi.

Anna Perhon pitämän luennon jälkeen, kun Anna Perho teki jo lähtöä ja sanoi: Ja taas ollaan hiljaa ja kukaan ei uskalla kysyä mitään. (Anna Perho oli pyytänyt kysyä tai kommentoida yleisöä luentonsa lopuksi). Minä viittasin ja kerroin että voisin kommentoida. Esitin montakin kysymystä epäsuorasti kommenttien muodossa. Viestini oli mm. se, että mietin koko luennon ajan, että oliko luento tarkoitettu hoitoalan työntekijöille vai ihmisille elämästä yleensä, sillä hoitoalan työntekijänä olin monesta Anna Perhon luennossa olevasta kohdasta täysin päinvastaista mieltä. Kysymykseni oli täysin vilpitön, koska uskon keskustelun voimaan. Anna Perho ei osannut vastata esittämiini kysymyksiin omasta luennostaan ja jossain vaiheessa kommentoin että oliko luennon tarkoitus olla rekrymainos  Seurelta sairaanhoitajille. Em. kysymykseni oli tarkoitettu epäsuorana kommenttipuheenvuorona Seurelle.  Anna Perho kiitti minua siitä, että olin uskaltanut kommentoida/kysyä ja lähti pois.

17.9.2018 klo 12.21 sain Seuren palvelutuotantopäälliköltä puhelun, jonka hän aloitti kysymyksellä: ” Oliko sinusta käytöksesi 13.9 asiallista? Johon vastasin että: ”Oli”. Hän kertoi puhelussa mm. että minut on nyt irtisanottu epäasiallisen käytöksen takia ja myös siksi, että en edusta Seuren arvoja. Kerroin että haluan irtisanomisen kirjallisena eli mustaa valkoisella ja että tällaisia irtisanomisia ei hoideta niin, että se ilmoitetaan työntekijälle vain puhelimitse. Palvelutuotantopäällikkö kertoi että tämä puhelu on tarpeeksi riittävä irtisanomiselle ja että et tule saamaan mitään kirjallisena. Hän  kertoi että tilaisuudessa oli paljon Seuren johtoa paikalla ja että he kyllä todensivat minun ”epäasiallista käytöstäni”. Hän otti puheeksi myös tulevat jo sovitut työvuoroni, että en niitä tod. näk saa tehdä. Olin sopinut suoraan Psykiatriakeskuksen osasto 8 uuden osastonhoitajan kanssa kuukauden kestävästä työssäolosta 50 %. Osatonhoitaja tarjosi minulle sijaisuutta vuoden 2018 loppuun, jota en ottanut vastaan. Ensimmäisessä puhelussa kerroin palvelutuotantopäällikölle, että hyvä että tämä tuli esille, jonka hän ymmärsi väärin niin, että olisin ollut samaa mieltä epäasiallisesta käytöksestäni ja että en edusta Seuren arvoja. Korjasin hänen väärinymmärrystään ja selitin että tarkoitin että ”hyvä” sanalla tarkoitan sitä, että vallan väärinkäyttö tulee esille, sillä en tule jättämään asiaa tähän. Palvelutuotantopäälliköltä kommentoi myös että ” sinä et tässä sanele miten tässä toimitaan”, johon minä puolustauduin, että kyllä se menee niin että minä kerron, koska vaikuttaa siltä, ettei  teillä ole nyt asiantuntijuutta miten tässä tilanteessa on toimittava.

Kehoitin palvelutuotantopäällikköä olemaan yhteydessä osastonhoitajaan, että osastonhoitaja olisi minuun yhteydessä. Palvelutuotantopäällikkö soitti itse 17.9 myöhemmin noin kahden tunnin kuluttua ja kertoi että voin kyllä halutessani tehdä jo sovitut työvuorot osasto 8:lle. Kysyin tässä toisessa puhelussa että hän antaisi osastonhoitajan puhelinnumeron, jota palvelutuotantopäällikkö alkoi etsiä. Kesken etsimisen sanoinkin, että en halua tehdä sovittuja työvuoroja sittenkään, johon hän vastasi: Hyvä juttu, me järjestämme sitten sinne toisen työntekijän. Olin ollut aamuyöstä asti erittäin kovassa päänsäryssä ja epäilin työkykyäni seuraavan päivän jo sovittuun aamuvuoroon ja tämän lisäksi, minulla ei ollut enää luottamusta Seuren toimintaa kohtaan.

Näiden kahden puhelun 17.9.2018 jälkeen ,kun olin hieman toipumassa päänsärystäni, tuli mieleeni, että onkohan minulla työvelvoite jo sovittuja työvuoroja kohtaan. Aikaisin aamulla 18.9 lähetin Seuren keikkanetin kautta viestin (keikkanettitunnukseni toimi vielä), jossa kysyin työvelvoitteestani sekä lähetin myös Seuren sivujen ohjeiden mukaan palvelutuotantopäällikölle suoraan saman kysymyksen sähköpostina. Viesti palautui heti takaisin ja lähetin saman viestin seuren osoitteeseen seuremiukumauku.fi. Viestissäni kerroin , että lähetän palvelutuotantopäällikölle 18.9 päivän aikana tekstiviestin, jotta onko saanut kysymykseni.

18.9.2018 osastonhoitaja Psykiatriakeskuksen osasto 8:lta soitti minulle klo 8 jälkeen, että miksi en ole töissä?  Kerroin osastonhoitajalle Seuren irtisanomiseni ja edellisen päivän toisen puhelun Seuren palvelutuotantopäälliköltä. Osastonhoitaja oli aivan pöyristynyt ja vihainen Seurelle siitä, ettei kukaan ollut yhteydessä edellisenä päivänä häneen, toisin kuin palvelutuotantopäällikkö 17.9 puhelussaan minulle väitti. Osastonhoitaja kertoi olevansa erittäin pahoillaan puolestani ja että olivat työyhteisön kanssa minua sinne ilolla odottaneet. Osastonhoitaja toivoi että olisin häneen jatkossa yhteydessä, sillä oli tapaukseni edistymisestä erittäin kiinnostunut. Lupasin olla häneen yhteydessä.

18.9 yritin soittaa palvelutuotantopäällikölle ja jätin hänen vastaajansa viestin sekä tekstiviestin, sillä halusin varmistaa sen, että varhaisen aamun tunteina kirjoittamani sähköposti oli varmasti tavoittanut hänet liittyen työvelvoitteeseeni. Hän soitti myöhemmin 18.9 klo 13.37 takaisin minulle ja kertoi että minulla ei ole työvelvoitetta sillä minut on irtisanottu ja sitä kautta minulla ei ole enää työsopimusta Seureen.

Lopuksi haluan todeta että olen ollut vuodesta 2008 erittäin suosittu ja pidetty keikkalainen ja minut on useasti pyydetty tekemään eripituisia sijaisuuksia suoraan työkohteiden osastoilta. Tilaisuus ,jossa olin  13.9.2018, oli osanottajina suurimmaksi osaksi juuri valmistuvia sairaanhoitajia ja sairaanhoito-opiskelijoita, joilla tuskin oli minkäänlaista kokemusta  Seuresta. Minä tiedän ja tunnen monia hoitoalan ihmisiä, jotka eivät suostu enää keikkailemaan Seuren kautta organisaatiouudistuksen jälkeen, sillä Seuren tapa kohdella työntekijöitä ei ole Suomi 100 tasolla vaan perustuu mm. pelolla johtamiseen, josta minun tapaukseni on hyvä esimerkki.