Ulosotto ja velallisen helvetti

Moi Jari!

Eilen eduskunnan kyselytunnilla oli puhetta mm. ulosotosta. Minäpä kerron muutaman esimerkin, minkälaista minulla on ollut, sen jälkeen kun tein henkilökohtaisen konkurssin:

Tein henkilökohtaisen konkurssin v. 2006. Näyttelijäntyöni eivät enää elättäneet minua, koska minut syrjäytettiin näyttelijäntöistä. Menetin omistusasuntoni, rakkaan kotini Tapiolan Espoosta.

Yritin päästä velkajärjestelijäni avulla velkajärjestelyyn 2007 ja niin että olisin kaikki velkani maksanut takaisin. Tähän eivät velkojani suostuneet. Velkajärjestelijäni kertoi, että velkojani taktikoivat niin, että ovat laskeneet, että saavat ulosoton kautta suuremmat korot.

Tällä hetkellä minulla oli jo näyttöä, että yritän saada elämäni takaisin raiteille, sillä opiskelin lähihoitajaksi.

Ulosotossa velka kasvaa kohisten. Minulla ei ole mitään mahdollisuutta koskaan päästä niistä kunnialla eroon. Olen opiskellut kaksi terveydenalan tutkintoa.

Keikkalaisilla ei ole suojaosuutta. Eli käytännössä se menee niin, että kun tienaan  esim. 200 euroa kuukaudessa bruttona, ulosotto ottaa siitä sen 30 %.

Hoitoalalla on työttömyyttä nyt jo kolmatta vuotta. Syksyt ovat olleet raskaita vähätyöllisyyden takia. Kouluttauduin työttömyydestä työttömyyteen.

Anna Kontula kertoi, että eduskunnasssa on työryhmä, joka tutkii/hoitaa ulosotossa olevien tilannetta. Voitko kertoa tästä minulle enemmän?

Tällä hetkellä istun bussissa Iisalmeen. Menen ambulanssiin keikalle. Iisalmeen on Helsingistä vajaa 500 km ja sen päälle 24 h työvuoro ensihoitajana ja takaisin Helsinkiin. Miltä kuulostaa?

 

 

Hyvä Outi Alanen.

kiitos oikeus- ja työministeri Jari Lidströmille lähettämästänne kirjeestä, pahoittelut vastauksen viivästymisestä.

Oikeus- ja työministeri asetti 17.1.2017 oikeusministeriössä työryhmän, joka selvittää eri vaihtoehtoja ulosottoon liittyvien työllistymisen kannustinloukkujen purkamiseksi ja ehdottaa siihen ratkaisua. Yhtenä vaihtoehtona arvioidaan ulosoton suojaosuuden korottamisen mahdollisuuksia ja vaikutuksia. Myös muita vaihtoehtoja arvioidaan, kuten työllistymisen johdosta myönnettävää lykkäystä ulosmittauksen toimittamiseen. Työryhmän määräaika päättyy 30.6.2017.

Myös velkajärjestelylainsäädäntöä uudistetaan aika ajoin. Vuoden 2015 alusta voimaan tulleella uudistuksella pyrittiin muun muassa edistämään yksityisten elinkeinon- ja ammatinharjoittajien taloudellisen kokonaistilanteen korjaamista sekä nopeuttamaan työttömien pääsyä velkajärjestelyyn. Velkajärjestelyn esteperusteita muutettiin esimerkiksi niin, että velkaantumisen moitittavuuden arvioinnissa kiinnitettäisiin huomiota velallisen toiminnan lisäksi luotonantajan toimintaan. EU:n komissio on marraskuussa 2016 antanut direktiiviehdotuksen, joka koskee yrityssaneerausta ja ylivelkaisten yrittäjien toista mahdollisuutta. Velkajärjestelylain säännökset tulevat tarkasteltavaksi siinä yhteydessä, kun vielä neuvoteltavana olevaa EU-direktiiviä aletaan panna täytäntöön kansallisesti.

Haluan tuoda esiin, että aikaisempi hylkäyspäätös velkajärjestelyhakemukseen ei sinänsä estä hakemasta velkajärjestelyä uudelleen. Olosuhteet ovat voineet muuttua, ja joskus jo ajan kulumisellakin voi olla merkitystä. Velkajärjestelylain 10 a §:n mukaan velkajärjestely voidaan 10 §:ssä säädetystä esteestä huolimatta myöntää, jos siihen on painavia syitä ottaen erityisesti huomioonvelallisen toimet velkojen maksamiseksi, velkaaantumisesta kulunut aika ja muut velallisen olosuhteet sekä velkajärjestelyn merkitys velallisen ja velkojien kannalta. Talous- ja velkaneuvonta auttaa velkajärjestelyhakemuksen laatimisessa.

Ystävällisin terveisin,

Arto Järvinen
oikeus- ja työministerin erityisavustaja.

 

Vaalien jälkeen tunsin onnistumisestani huolimatta väsymystä ja turhatumista politiikkaan. Surin sitä, kun viisaat, ahkerat ja rohkeat puoluetoverini, eivät päässeet läpi. Se vaan tuntui kurjalta. Aloin haistamaan politiikan hajuja, jonka hajuista en pitänyt.

Olen myös ollut turhautunut kun suomalainen sähköpostikulttuuri on surkeata. Vastauksia on vaikea saada. Itse vastaan aina ,vaikka olen tosi kiireinen. Ilmeisesti kysymykseni mm. päättäjille ja johtavassa asemassa oleville ovat sen verran kinkkisiä tai ytimeen osuvia, niin minut ohitetaan mielummin. Osa vastaamattomuudesta toki on selkeästi passiivista agressiivisuutta eli kiusaamista eli henkistä väkivaltaa.

Viime viikolla oli kevään viimeinen narsistienuhrienaikuistenlapset vertaistukiryhmän vetäminen. Syksyllä jatketaan työparini kanssa.

Työpaikkakiusaamista vastaan taisteleva työryhmäni tapaa myös säännöllisesti ja suunnitelmallisesti etenemme. Nyt on vuorossa lakiosuudet ja teemme uuden kannanoton. Edellinen kannanotto oli vuosi sitten ja se tyrmättiin. Muitakin kujeita asian parissa on suunnitteilla, mutta niistä myöhemmin kun on jotain tarkempaa kerrottavaa. Asiat etenee erittäin hitaasti ja ovat työläitä.

Olen aktiivisesti useamman vuoden yrittänyt myydä näytelmiä eri teattereille. Vastauksia on vaikea saada, mutta viimeistään silloin kun kysyn, onko tämä syrjintää, niin alan saada vastauksia, mutta näytelmistä/ideoista ei olla oltu innostuneita. Perustelut ovat olleet aika usein aika epäammattimaisia ja lapsellisia sekä töykeitä. Mukaan mahtuu myös ystävällisyyttä. Erityiskiitos Teatteri Jurkalle ystävällisyyydestänne ja Helsingin kaupunginteatterille. Olen työstänyt myös erittäin hitaasti synopsistani tv-käsikirjoituksestani  ja yrittänyt sitä liiankin keskeneräisenä tarjota tv 2:lle, josta tuli tyrmäys.  Jatkan työstämistä. Sketsiohjelmaa myös kirjoitan.

Olen yrittänyt taistella hyvä veli verkostoja vastaan. Aika yksinäistä puuhaa. Olen yrittänyt selvittää ja saada lisää tietoa Oulun kaupunginteatterin muistion salaamisen syitä, koskien nykyisen johtajan Kari-Pekka Toivosen vaimon Merja Larivaaran laskuttamisesta oman firman kautta. Vastauksia ei ole tullut. Ei Oulun kaupunginteatterin ilmeisesti sijaistavalta toiminnanjohtaja Maija Palonheimolta, ei teatterinjohtaja Kari-Pekka Toivoselta, ei kansanedustaja Tytti Tuppuraiselta eikä yhteistyömme puoluetoverini kansanedustaja Hanna Sarkkisen kanssa ole vielä tuottanut mitään tietoa, sillä Sarkkisen kertoman mukaan hän ei ole vielä ollut yhdessäkään hallituksen kokouksessa. Maija palonheimon vastaamattomuus moniin viesteihini puhukoon puolestaan. Mitä siis salataan? Jatkan selvittelyä sillä en koskaan luovuta, mutta minulla on monta rautaa tulessa ja aika ei riitä töitteni vuoksi aina kaikkeen.

Tein puolen vuoden sijaisuuden Auroran ympärivuorokautiselle vieroitushoito-osastolle ja voin kertoa, että Helsingissä saa apua päihdeongelmaan erittäin kattavasti jos apua vain haluaa ottaa vastaan.  Ongelmana on henkilökunnan uupuminen liian vähäisen henkilökunnan takia, sekä yksi merkittävin ongelma on päihteiden jatkuva salakuljetus osastolle, jossa mm. diilerit pyörittävät huumekauppaa ja luovat uusia kontakteja. Tämä sama ongelma ilmenee myös jatkokuntoutuspaikoissa vielä pahempana ongelmana eli mm. Järvenpäässä ja Tervalammella.  Miksi asialle ei haluta tehdä mitään, minä ihmettelen.? Ns. hiljaiset potilaat kärsivät tästä, ne, jotka oikeasti haluaisivat raittiiksi, mutta jos huonetoverina on mm. diileri, joka tuputtaa päihteitä, niin on varmasti vaikea huonona hetkenä vastustaa tarjousta. Tästä kokemuksestani  tulen myöhemmin kertomaan tarkemmin.

Alan työstämään dokumenttia narsismista. Materiaalia on omasta takaa ja olen asiassa kokemusasiantuntijana.

 

2 vastausta artikkeliin “Ulosotto ja velallisen helvetti”

  1. Outi
    Kiitos paljosti kohtaamisestasi taannoisella yhteisellä matkallamme, yhteistä maihinnousua jäin kaipaamaan. Kiitos myös lounaasta ja uskon että jossain vaiheessa kohdataan ja voin silloin olla tarjoavana osapuolena. Myrsky jatkuu mutta niin myös taistelummekin!
    tv erkki

  2. Olen monta kertaa miettinyt sinua ja kaivannut näyttelemistäsi, ihanaa räiskyvää olemustasi..ainutlaatuista ääntäsi, kauneuttasi, kokonaista sinua:) En voi muuta kuin lähettää.. sinulle voima-ajatuksia ja toivottaa kaikkea hyvää..uskon, että sinä selviät Voittajana kaikesta pahasta, tämä on sinulle: https://www.youtube.com/watch?v=fNwMl-yYfxM

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *